Thursday, 10 March 2011

Aleeya dan Tuam


IMG_197


Apsal muka cenggitu tu..? kalau nak tau ni la rupa aleeya bila merajuk.. atau tak puas ati.. mesti meniarap.. hmm.. kenapa tak puas ati..?


IMG_1964


mula tadi happy je die.. tgk.. mata aleeya tu.. klu dia bukak mata tak nampak pon lump tu kan.. tp klu tutup mata ada lagi tu.. huhu.. hah..! apa yg tak puas ati tu ek..?


IMG_1959


ni ha... menarik sungguh kain tu kan.. ada air pulak tu..


IMG_1962


cuba celup sikit...


IMG_1965


wuuuuuuu...! best..! suam2.. ummy da tanggalkan seluar pon.. tgk.. menitik2.. haih..!

IMG_1970


ish..! nak bawak mana pulak tu.. nak minum plak ke... huhu...














ni la die.. ummy bagi can main air.. bukan main lagi.. sebenarnya aku baru je lepas tuam mata die tu.. kenapa..?


atas nasihat kawan2 dan hasil pembacaan aku tentang "Chalazion".. jugak keyakinan dan kepahaman sebenar apa yg doc kat gp cakap semalam.. "get the boil water.. wipe until its cold".. tu le lbh kurang ayat yg aku dpt tangkap.. tu arr main wat kesimpulan sendirik je.. kah kah kah.. bukan basuh rupanya maksudnya.. suh tuam tu.. sbb benda tu elok tuam.. satu cara amik air panas.. celup kain.. perah.. dan tuam kat situ.. sampai air tu sejuk.. nnt lump tu insyaAllah akan drain n hilang.. so ummy kena rajin la.. atleast wat 2-4 kali sehari.. kalau google mmg in stage awal2 ni elok tuam or wat warm compress.. then bley apply ointment yg dibagi tu.. klu getting worse baru la pegi remove kat hosp nnt.. apa pon terima kasih banyak kawan2 yg share experience, bagi nasihat n mendoakan yang terbaik untuk si tecik ni..


jadinya lepas antar aishah n daniell g school.. ummy pon wat operasi menuam la kejap.. tak lama pon.. sambil aleeya BF tu.. alhamdulillah diam jugak die.. sedap kot.. tapi itu la.. bila da sudah tu.. turn aleeya pulak nak main.. haih..!


bila ummy amik kemas air tu.. mula la wat drama.. terus meniarap ni ha...


IMG_1972


ummy nak pegi sidai kain pulak la aleeya.. kang tak sempat nak wat kerja lain.. seb baik bila tgk ummy sibuk sidai kain pastu.. senyap la die.. menyibuk gak main kain lembab tu.. nak tolong la konon.. tak pe la nak....

2 comments:

Idayu said...

hrp xde apa2...

schoepentoeter said...

Salam...
lama tak singgah sini.. banyak yg baru.. bula nak balik ni?