Thursday, 12 June 2008

Jalan-jalan@London

Ahad, 08 June 2008

Tiada hembusan angin dingin. Tiada lagi baju tebal berlapis. Panas nye hari ni. Dengan menaiki Persona meroon, kami bergerak menuju ke Meadowhall. Tujuan kami hanya satu. Dimanakah akan kami tinggalkan Persona kesayangan buat sementara. Selamatkah dia? Hujan.. Panas.. Pasti dia dapat atasi. Tapi, surat saman.. tayar kena clam.. bagaimana? waktu kian menginjak. Kini tepat jam 12.00 tengahari. Kami perlu berada di bandar Sheffield segera. Perjalanan kami ke London perlu departure jam 2.30pm. Jika masih awal, boleh juga hubby ku tinggalkan kami sebentar di Meadowhall dan dia menempatkan kembali Persona di 81 Raby Street, teratak naungan kami di bumi uk ini. Tapi, apakan daya, terpaksa jua kami tinggalkan dia di parking gersang, berhadapan Next, Meadowhall..

"Thomas..! Thomas..!" itulah jerit, teriak hero ku Ahmad Daniell. Gembira sungguh apabila dia dapat menaiki train ke Bandar Sheffield. Semua train dikatakan Thomas. Kuat betul pengaruh Thomas tu ye.. Sesampainya kami di Sheffield, kami bergerak ke information center, niat dihati ingin bertanyakan platform mana bakal kami naiki nanti. "exuse me.. bla.. bla.." Aduh..! rupanya ku tersalah booking. Bukan salah train. Tapi ter booking bas. Dengan persaan agak hampa kami bergerak ke Sheffield coach station. Lawa juga bas NationalExpress tu. Aku cuba menyedapkan hati sendiri. Padahal dalam hati, geram sangat pada diri sendiri. Kenapalah aku tak baca betul-betul. Patutlah perjalanannya sampai empat jam. Murah pulak tu. £26 je pegi balik. huhuhu..

Tak banyak yang berlaku di dalam bas. Anak-anak ummy tidur sepanjang perjalanan. Yelah.. Memang waktu tidur pun petang-petang begini. Sempat juga aku melelapkan mata. Cumanya waktu jam-jam terakhir sampai di kota London Daniell mula merengek. Kepenatan agaknya. Mana tidaknya. Inilah kali pertama dia menaiki bas seumur hidupnya. Di Melaysia dulu, tak pernah kami bawa dia kemana-mana dengan bas. Mana taknya, setiap kali bejalan, besi-besi buai turut diusung ke sana sini. Jadi, WDT 399, Volvo 940 itu lah yang banyak berjasa. Bukan setakat balik kampung, hotel mana yang kami singgah, buai tetap bersama. Kalau tidak, meraung-raung lah dia. Nasib baik Aishah ni tak berapa nak buai, ikut mood je. Tu la kan. Setiap anak ni ada keunikannya.

Jam 7, kami sampai di Victoria coach Station. Ainor my schoolmate dan Adham anaknya yang comel tu dah menanti kami. Oleh sebab dah lewat kami terus bergegas ke station tube untuk ke Kingston. Malam ni kami bermalam di rumahnya. Lama betul aku tak jumpa Ainor. Last jumpa dia di hari perkahwinannya. Sembang punya sembang tak tau pukul berapa kami melelapkan mata. Daniell dan Adham pun bukan main seronok bermain besama. Mereka sama-sama biasa duduk nusery, tup-tup sampai uk, asyik dok umah je. Bila dapat jumpa kawan macam ni. Syok la diaorang.

09 June 2008

My hubby sebenarnya ada urusan di High Com. Bukan nak daptar anak. eheh.. nak wat akuan sumpah.. sikit je.. kalau kat mesia.. senang je nak cari pesuruhjaya sumpah.. nak free g mahkamah.. kalau malas.. g je yg swasta.. bayar 5 hinggit.. dia sain n cop.. settle.. ni, dh dok sini tepaksa la g london.. tp dlm hati aku suke sangat..! ble jenjalan.. ekeke..

Isnin, kami konon nak g high com pepagi.. tapi biasa la.. gerabak panjang.. sampai sana dekat kul 12.. gedebak gedebuk.. tak done nak settle.. sok je la.. before balik.. sempat kot.. jd mula jenjalan.. sebab cuaca panas n masa suntuk.. ikut mana sempat je..

40

Perjalanan bermula...

1

dalam tube.. hepi je daniell.. dia kata naik thomas..!

cats

possing dpn buckingham palace.. nak tgk changing guard dh tak sempat..

2

panas la pulak.. dua hero ni dh tetido.. kepenatan.. tgu kat high com lama sangat..

3

abah n aishah je yg sakan begambar...

5

ngan my pren ainor...

6

hijau.. melepaskan penat sbb kepanasan...

7

abah n aishah ag.. daniell still tdo.. tak pat la nak amik aksi dia..

8

makan ape tu..

11

comel ku

13

aishah ag

14

ummy n aishah

16

langit biru

18

family

19

Panas ye abah.. Aishah pun dah tak betah dalam pushchair dia.. bedukung la pulak..

20

Adham bin Hilmi.. anak member aku Ainoriza.. comel kan die.. Daniell je yang tak pat beraksi.. tido ag..

21

ape tu...

22

sian kat daniell.. dr tadi gambar tido je dia..

30

ni naik bot plak.. dh penat jalan kaki.. sedap sket.. berangin..

31

berlatar belakang kan Tower Bridge, London.. slalu kita panggil die London Bridge.. rupanya Tower Bridge.. tak lalu pun atas tu.. dah petang sangat..

32

baru bangun tido.. nak bagi mood okay.. sogok ngan eskrem.. sian dia.. tak pat menikmati jalan2 di london.. dapat makan eskrem kat london jadi la kan..

33

kat St Thomas's Tower..

34

dah nak dkt balik, singgah jap kat visitors shop..

36

tempat terakhir..

37

10 June 2008

Selasa, pagi.. ni nak balik Sheffield dah.. kitaorang book ticket train kul 10.25, tapi hubby kena g high com dulu.. sbb semalam tak pat nak settle.. huhu.. pagi tu lain hal plak.. patutnya, dari Kingston amik train ke Wimbledon.. train yg menghala ke London Waterloo.. tapi.. kitaorg 'ter' naik train strait ke Waterloo.. huhu.. tepaksa amik train lain.. rugi masa dah.. dari Wimbledon amik District line nak g Earls Court.. nak amik tube.. hubby nak ke Hyde Park Conner.. tp sbb masa dh suntuk.. aku n anak-anak terus ke St Pancrass / King Cross.. kira nye kalau tak sempat hubby nak settle.. kami balik dulu ke Sheffield. So burn satu tiket je..

Kat king cross stn, aku g collect ticket dulu.. nak g platform 9 3/4.. platform yg Harry Potter n kengkawan dia tunggu train nak ke Hogward tu.. nak amik gambar jap.. tapi.. time tu dah 10.10.. St Pancrass Stn tak cari ag.. kang tak sempat plak.. so aku batal kan niat tu.. terus cari St pancrass Stn.. ni kena dtg London ag nih.. eheh.. nasib baik la.. Daniell tido sepanjang dari tube tadi.. so senang sikit aku jalan.. just layan Aishah sket2 je.. dia pun ok.. tak merengek sangat.. sampai stn tu.. train dah ada.. hubby called.. suh kami pg dulu.. dh kul 10.15 pun.. so aku check in je.. huhu.. balik Sheffield tanpa dia la jawabnya.. huhu.. sedih gak.. klau kat mesia tu dah biasa pun jenjalan sensorang.. tapi kat sini.. kira 1st time.. nasib baik kat sini.. ramai je yg nak tolong angkatkan pushchair.. so tak la susah sangat nak handle.. Dalam train, Daniell tido sampai Sheffield.. then, amik train terus g Meadowhall.. kat situ aku pusing2 sementara tunggu hubby sampai..lewat 1 jam lebih je train dia dr London.. hmm.. berakhir la journey kami yang macam2 hal tu....

Lupa aku nak story.. Persona kami selamat, setelah dua hari ditinggalkan.. Alhamdulillah....







11 comments:

Ajzie said...

wahhhhhhhh best nya jalan2. teringat kembali masa kami jelajah di UK selama 10hari dan jalan2 di kota London.. Seronokkkkkk

ummyAD said...

seronok tu mmg seronok.. tp letih gak.. sbb ari tu panas.. 28 degree celcius.. tak berangin plak tu.. hihi.. cam jalan kat mesia plak..

zaza said...

waa seronoknye dia g jln london. cantiknye stoller baru dia. kaler pon menarik. i like!!!

Zaleha, Cik Ha said...

hai, bestnye jalan2, sian daniel, tido jer, nak gambar akeef , nanti ha bagi, dengan email bleh kan, email akak ape yer

ummyAD said...

>> zaza - ekeke.. seronok.. tp macam-macam hal.. tak abis citer ag.. update sikit2..

ummyAD said...

>> cik ha - nanti mail tau gambar akeef.. kang k. ruhil ble bubuh dlam ni.. sian akeef tak pat bemanja ngan 'mak da'.. sedap sket kut panggil 'mak da'.. drp 'mak ngah' ehe.. terasa muda..

HaZe said...

Uhil...

Hehe.. Ainor bwk korg jenjalan the exact same places yg dia bwk aku n family aku jalan masa kitorg choti2 kat London a few years back.. kene suruh dia review tour site dia la.. ahaks!

ainoriza said...

tu "route wajib" la Puan nanie.. tu pun mana yg sempat cover jer kan ruhil! Kalau boleh nk bawak jalan satu London.. huhu.. kalaulah haritu sejuk sket..

lega baca pesona selamat di sheffield..

the photos were brilliant.. best camera ko..

ummyAD said...

>> ainoriza/haze - tul lah ainor.. nasib baik done.. dengan masa suntuknya.. gerabak dah la panjang.. panas plak tu kan.. nanie..! meh la visit kitaorg kat sini.. bwk Deena jalan plak.. ehe

HaZe said...

Hak hak hak suke2 je nk suruh kitorg pi sana. Nk bli tiket kapatobang pakai bulu idung ke? Huhu... Patutnye Rafiq ada kije kat London thn ni, tp tah, katenye mungkin tak jadik plak.. Haii.. melepasss... :( Takpela.. nnt kot airasia ada kasik tiket pree pi London insyaAllah kitorg smp.. hahaha

Ainor: Next time aku nk ko bwk kitorg pi tpt shakespeare.. amacam.. boley??? :D

ummyAD said...

>> haze - ekekekeh.. mana tau kot bulu idung tu berharga.. mahal kot kalau jual.. ahaks..