Wednesday, 13 April 2011

Jalan2 ke Shaffield City

Siri meng happy kan anak2.. aku bawak anak2 g bejalan semalam.. cuaca tade la best sangat.. sunny.. tp kejap sejuk kejap panas.. but still boleh merayap lagi la.. ahahaha.. skang ni school holiday.. tak mo bg budak2 ni bosan aku kena la wat something.. sebelum my blood go upstairs..! sbb nya klu asek dok umah.. macam2 kekretipan yg akan dibuat dek 3ADs ni..

Mission bermula dgn jalan kaki ke tram.. nyaman jugak.. mula2 aku bawak stroller quinny.. aleeya je duduk.. yg 2 org lagi jalan.. seronok sgt derang.. belari larian.. sampai kat tram.. dah naik tu blom sempat aku bayor tiket.. konduktor nye ntah mana ntah.. aku da kena turun kat entertaiment.. bukan nak tgk wayang tau..! aku nak tukar stroller phil & teds.. buatnya aishah nanges nak duduk kang haru aku.. sblm aku pening baik aku bertindak.. apsal kat situ plak nak tukar stroller nyer..?? sbb stroller tu dlm bonet keta.. hubby parking keta situ.. pastu die naik tram g school..

Dah settle transform kan dari "keta kecik" ke "MPV" baru la aku bley bergerak.. sblm tingglkan keta hubby tu sempat plak kejadian ngeri..! uhuhuw.. aku dok sibuk bwk kuar masuk stroller tu.. yg daniell ngan aishah nya dok main lari2 keliling keta.. aku da cakap.. elok2.. celah tu sempit.. tetiba.. aishah tergolek.. jatuh dari devider parking tu.. klu die yg jatuh.. harus la melalak kuat2..! jgn marah.. ingat masa usrah ari tu.. nak elak marah.. baca A'uzubillahhiminashsyaitonirrojim... chill2.. pujuk2.. duduk kan kat stroller.. seb baik kejap je melalaknya... 

Naik je tram.. jumpa pulak Faris.. anak kak azu yg no 2 tu.. sembang2.. sblm tu da pesan ngan daniell kita tak terus pegi water splash tu.. yg tu yg aku janji dari umah tadi sebenarnya.. ummy nak singgah castle market dulu.. ummy tau je la.. peluang yg ada tak bley dilepaskan.. mcm2 bley jumpa kat market tu.. heeEeeeee.. 


ini la igauan daniell.. tak sabar2 die nak sampai ke situ..




Jauh gak nak sampai tmpat tu.. sblm jumpa tu.. bnyak halangan.. daniell ngan aishah nak kencing lah.. ter paksa singgah Mark Spencer.. sempat gak aku dok belek.. tp tak beli apa pon.. pastu ummy sibuk nak singgah H&M.. ada Tk Maxx plak tu.. mula2 tu daniell monyok je.. okay2.. pegi water splash dulu n nnt teman ummy masuk shop yer.. baru la bersinar sikit muka anak bujang aku tu..



Tengok la betapa happy nya die.. sejuk padahalnye tu.. siap aku bwk baju salin.. main la puas2.. aleeya tak berapa nak main air.. mcm takut je muka die.. 










menahan sejuk tu sebenarnya budak2 ni.. suka tgk derang happy camtu.. dok keliling air tu tak sudah2... sampai dah menggigil2 baru la datang kat aku nak mintak salin baju.. 



























Aleeya suka belatih jalan atas rumput je...



selesai main kat situ.. tak terus balik.. mcm janji ngan daniell tadi.. aku nak cuci mata.. masuk kuar kedai.. beli eskrem.. tu aktiviti wajib anak2 aku tu.. da letih sangat.. pastu ajak balik lah.. tetiba baru je naik tram tu.. nak berak pulak aishah ngan daniell nya.. adoyai.. mana nak pegi ni.. teringat Matalan.. blom lepas lagi ni.. singgah situ lah.. kat situ ada toilet..

sambil dok tahan2 tu belarian2 la g masuk matalan.. tgk2.. toilet situ da tutup.. uhuhuw.. tanya budak2 tu ble tahan tak.. seb baik kata bley tahan.. iye la nak sampai kan kerumah tu.. tetiba aishah kata.. "ummy nak jalan2 sini.. " ada benda la yg die nmpk tu..rupanya nak choclate egg.. aku nak ajak g kedai kat luar tu.. ada jual sume2 biskut2 bagai.. tetiba.. anak dara aku tu tenampak kasut brat kat dlm satu kedai kasut.. uhuhuw.. kasut tu kilat2 ala2 princess.. mahal plak tu.. nak kasut tu pulak.. tak mo coklat da.. ikut sape la tu perangai tu.. aku pujuk2 ckp kasut tu mahal..mmg mahal pon.. 30 pound..! pujuk2.. enjin nak nanges tu da stat da.. penat pon satu hal.. pimpin gak la g kedai nak beli coklat tu.. daniell da pilih coklat egg tu dah.. aishah masih huk huk huk ag..tanya nak apa.. ditunjuk jelly yg tak halal.. aku ckp tak boleh.. tak halal.. makin nak kuat nanges nya.. pusing ag.. tunjuk plak lollipop yg tak berapa sedap.. aku suggest la chuppa churp.. tak mo..! amik la yg tak sedap pon.. bayor.. muka puas ati..! nak duduk stroller.. duduk lah.. tak sampai 2 minit.. tetido............ yg tu sebenarnya yg die nak.. uhuhuw.. aleeya masa tu mmg tgh tido.. tak tido dari pagi tahan mata.. time tu da kul 5 lbh pon.. so berjalan la aku ngan daniell dengan tenang ke tram.. tolak budak berdua tu..

Sampai tinsley.. jalan balik umah.. tak abis lagi ni.. kena singgah kedai.. nak beli ayam.. ayam da abis kat umah.. dlm otak aku nak masak sup ayam je ni.. aku ada kuarkan ikan sikit.. yg tu goreng je lah.. sampai umah berlari daniell naik atas.. nak melepaskan hajatnya yg tertangguh.. nak kencing pon satu hal.. aku pon mandi2 solat dulu.. sementara aku solat tu masukkan tiga2 dlm bath tub.. suh mandi.. selesai solat.. aku bilas2 aleeya.. siapkan lbh kurang.. yg bedua tu.. pandai2 la mandi sendirik.. pesan jgn lama2 je.. turun masak.. pum pang pum pang.. siap la sup ayam.. ikan goreng ngan ayam goreng kruk2.. tu ayam goreng tepung sebenarnya.. daniell yg gelar camtu.. sbb bila makan.. bunyik kruk2.. hihihi..

Ajak derang makan.. berselera sungguh aku tgk masing2.. siap menambah lagi yg bedua tu.. lapor la tu.. aku pon lapor.. lepas makan tu.. terus naik lepak2.. huh..! lenguh rasa satu badan... tapi puas hati merayap ari ni.. next time bley buat lagi..! weeehuuuu...!

7 comments:

Ana Suzana said...

kebalnye badannn.. x sejukkahhh

to ana suzana said...

ahahaha.. ni dah tak sejuk cam ari tu ana.. tu yg bley camtu.. ala2 dok dlm aircond yg nyaman je sejuknya.. tp bila kena panas nya.. mmg hangus la.. uhuhuw..

UmaMAhkINAh=) said...

kak ruhil...comel dwowang..haa..rindu.. best dpt men air..budak2 besar bleh join tak? hehehe

UmaMAhkINAh=) said...

kak ruhil...comel dwowang..haa..rindu.. best dpt men air..budak2 besar bleh join tak? hehehe

~ yus ~ said...

teringat dulu akak time dah dekat nak balik barulah sibuk ambik gambar di sekitar Sheffield City. Kalau tidak jln gitu je, tak amik gambar pun...:)

to umamah said...

boleh je mamah.. budak besor pon ramai kat situ.. ;P

to kak yus said...

kak yus.. itu la bila mengenang nak balikni.. kena jugak amik gambor kenangan.. kang da balik baru teringat.. takde makna da.. nak sampai lagi ntah bila kan..