Sunday, 5 December 2010

Aleeya Deena nearly 12 months

IMG_0526

aleeya




by next week is Aleeya Deena becoming burfday.. so ini saja2 gatal buh pics dulu lah.. lagi pon ummy da lama tak update blog ni.. dekat 6 bulan da.. banyak citer tertangguh.. huhu.. nothing much but my 2nd little princess growing faster.. da dekat setahun da.. blom pandai jalan.. tak macam kakak.. kakak 11 bulan da jalan.. tape tak kesah pon.. take your time dear.. ni pon ummy saje nak amik pics both my lil princesses pakai tudung yg ummy jahit.. nnt kita pakai sedondon plak ek.. eeiii suka..! (poyos btol ummy ni kan.. itu tunggu la n3 lain citer hobby terbaru ummy nnt.. cibuk je kat n3 aleeya ni.. ihhhiii)

sepanjang dekat setahun ni.. alhamdulillah macam2 experience.. banyak perkara yg mematangkan lagi aku sebagai ibu.. (iye ke.. heeEeee) Aleeya ni tak banyak kerenah.. mmg btol lah.. setiap anak tu lain2.. alhamdulillah, antara 3 ni yang paling mudah bersalin.. Aleeya.. paling mudah nak tidokan.. pon aleeya.. tade buai2.. n sepanjang setahun ni dari masa dlm pantang aku mmg lena tido.. hihi.. sbb die tak bnyak ragam.. tapi....! klu tido, nak lengan ummy.. klu ummy bangun.. selalunya sedar.. itu la cabarannya..! sbb ummy kena buat kerja lain.. nak layan kakak.. nak masak.. nak itu n ini.. so.. mmg aleeya ni tido siang just take a nap je.. dlm 1/2 jam ke sejam camtu.. sekali je plak tu.. klu nak lama ngan ummy2 la tido skali.. pastu kena ajak kakak tido sama.. baru aman.. ehehe.. tp semua tu bagus jugak.. sbb, bila tak berapa tido siang.. by da time kul 6 or 7.. aleeya akan nak tido.. sanpai la ke subuh.. dlm kul 6 or 7 pagi camtu.. bangun pon nak susu je.. but almost lena n tak banyak ragam..

Allah tu maha adil.. setiap sesuatu ada hikmahnya.. salah satunya.. sbb kakak aishah still nak manja.. still nak ummy.. still banyak ragam.. nak tarik perhatian ummy.. bijak budak tu.. ada2 je idea n alasan die biar ummy btol2 care kat die.. kuat nangis pon yer tu.. huhu.. paling nampak klu die ngantuk nak tido.. mcm2 hal tak kena.. selalunya.. yg sebenarnya.. kakak aishah nak peluk.. nak ummy peluk die sorang je.. nak ummy pusing arah die sorang je.. tak mo ummy peluk baby pon.. bijak tak bijak tu.. huhu..

tak ummy lupa.. abang Daniell yg da big boy.. penyejuk hati ummy.. rajin tolong ummy.. ngaji pon da makin maju.. da buku 4.. sejak bulan 9 ari tu ngaji secara intensif.. tgk abang daniell pon makin rajin belajar solat ngan abah.. moga jadi anak yg soleh.. so far, abg daniell da masuk reception ni pon alhamdulillah.. makin boleh membaca.. in english.. malay, nnt balik mesia lah kita belajor ye.. sbb ummy tgh tak rajin nak ajor yg tu.. buleh gitu..

itu lah anak2 ummy yg ummy sayang.. sorry la abg daniell nye pics yg hensem tade la pulak.. nnt la.. special n3 for you ok.. walau apa pon.. ya Allah beri la ummy kesabaran dlm mendidik anak2.. besarkan la hati ummy.. jadikan lah anak2 ummy anak2 yg soleh.. amiinnnn...

untuk peringatan sendiri n semua.. rajin2 lah baca
Al fatihah
ayat qursi
ayat Allahulathiffumbiibadihiwayarzukumaiyasha..... (nnt check balik ayat surah mana)
surah toha 1-5
surah al-insyirah
surah 3 Qul
baca n tiupkan pada ubun2 anak2 kita niatkan apa yang kita mahu untuk anak2 kita.. amiinn.....



7 comments:

shuweet said...

ala comeinyer die..lama giler u tak upload tau2 dah setaun anak...eheh

Idayu said...

wah cptnyer aleeya dh setahun! otanjoubi omedetou...comey jek 2 beradik.

RuHiL said...

to shuweet: haah.. lama giler kan.. kena cari aura balik nih.. thanks for still coming.. ;)

to kak ayu: next week beday aleeya.. kejap je rasa..

g_mulan said...

ala comelnye aleeya...balqish pulak sibuk nak adik...bestnya ada baby lagi =)

Umamah Sakinah Mamat said...

amboi3..comeinyer aleeya bertudung...agi comey dr mamah..hihi

aNiSaHuRi said...

salam ziarah.. comelnya aleeya... comel sangat2 pakai tudung... gigit boleh

RuHiL said...

to g mulan - bg la balqis adik..eheh.. die da 3 taun jugak kan..

to umamah - sape mak sedara die.. mamah yg comelkan..

to anisahuri - meh arr gigit.. tp jgn kuat2.. sbb saya pon pandai gigit balik.. (aleeya yg ckp..heeEee)