Friday, 18 December 2009

The 3rd AD - Aleeya Deena Bukhari

after birth






Malam itu kedinginan kian terasa. seakan-akan menyucuk tulang temulang. aku hanya berkelubung dalam 'duvet' untuk menghangatkan tubuh dan meredakan kesakitan 'contraction' yang kian kuat kurasai. aku terus menghitung waktu. jam ditangan asyik ku kerling. bukan apa aku ingin memastikan kekerapan 'contraction' ku. di dalam hati terdetik, adakah aku akan bersalin malam ini..? atau kesakitan itu hanya braxton hicks seperti malam2 sebelumnya. Entahlah, hati ku kian bercelaru. Mungkin juga aku kepenatan disaat akhir-akhir ini. mana tidak nya. setiap hari aku masih menyusuri kaki lima jalan sejauh 2 km untuk menghantar pergi dan balik 1st AD Ahmad Daniell. Kalau kat Malaysia, tobat aku tak jalan kaki dah saat2 akhir ni.. huhu.. penat jugak nak mengarang bahasa sastera ni.. biarla aku menulis dengan gaya bahasa yg biasa.. ehehe.. bukan apa, lagi senang nak dibaca kemudian hari.. catatan peristiwa la katakan..

Khamis mlm jumaat 10/12/2009 aku mula rasa contraction yg agak kuat.. tanda pon da keluar ptg tu ag.. da tgh malam tu makin kuat dan kerap.. aku minta hubby antar the two ADs kat umah asma.. masa tu kul 2 pagi.. aku pon call spital, Jessop Wing. kat sini tak le main pegi je spital cam kat mesia.. kena sakit yg 5 min or pecah ketuban or nak pain relief ke or bleeding ke.. then kena discuss sket ngan diaorg kat phone tu.. seb baik die tak bnyk tanya.. just die kata klau sakit tu kerap dlm 5min gitu strait go to hosp.

dekat kul 4 pagi tu sakit makin kuat.. aku ajak la hubby g spital.. kuar umah.. wooo.. sejuknya..! keta pon frost..aku siap sapu minyak selusuh dulu sblm kuar tu.. kak siti yg bg.. ehehe.. aku baca la apa yg patut sepanjang perjalnan tu.. seb baik jalan lengang je.. dlm sakit2 tu aku tak lepas baca selawat syifa'.. mohon kurang la sikit sakitnya.. bila smpi Jessop wing.. receptionist tu suruh massuk triage.. then midwife tu bwk aku masuk labour room 1.. hilang pulak sakit masa tu.. eheh.. dok sembang ngan die.. then die cek.. tak terbukak pon ag.. huhu.. midwife tu suggest balik umah je.. its better kan.. klau nak duduk wad pun boleh.. tp hubby tak leh tgu situ.. so aku pun balik je umah..

sampai umah dlm kul 6 pg. lps subuh aku try nak tido. da satu malam aku tak tido.. hubby pon sama.. budak2 tu ingat nak amik dr umah asma.. tp tgk diaorg pun tak bgn ag agaknya.. sian asma mesti jenuh gak nak layan ragam si 2nd AD Aishah Damiea.. aku dapat gak lah lena dekat 2 jam pagi tu.. da penat sangat agaknya.. sakit tu tak berapa terasa..

bangun dari tido tu aku lapar sangat,, mintak hubby beli roti,, ngan sardin.. sebab terasa sangat nak makan roti kaya yg baru dapat dr MPriceworld tu.. sepanjang hari tu aku mmg tak senang duduk.. last2 aku berkelubung je dok tahan sakit.. sakit makin kuat tapi dlm 1/2 jam ke 15 min sekali.. sampai berpeluh jugak la aku dok tahan sakit.. padahal sejuk time tu.. heater pun tak pasang..nak pegi spital, takut tak terbukak ag.. tahan je la.. dlm kul 4 lbh tu Asma, Tim ngan kak ainon datang umah.. jenguk aku.. risaukan aku yg tak bersalin2 ag ni.. terima kasih banyak2 korang.. tim siap bwk air zam2 bg aku minum.. kak ainon plak dok picit2 aku.. masa sakit tu dtg nak nangis sebenarnya.. tapi cover jugak la lagi.. pas diaorg blk.. aku mintak hubby goreng bilis je.. sbb satu ari tak makan nasik ag ni.. makan pon sambil berdiri.. sebab aku dah tak lalu nak duduk.. nasik poin tak abis.. aku dah mengalirkan air mata, tak tahan menanggung sakitnya.. sekali lagi aku mintak hubby antar the two ADs ke umah Asma.. Kak nita pon kata klau nak antar umah di pon takpe.. klau tak ptg tu kak nita dah nak amik daniell kat skolah.. tp aku kata biar la die balik umah dulu.. rasa rindu ngan diaorg plak saat2 tu.. ye la.. sejak dok uk ni aku mana la penah pisah ngan the two Ads lelama.. pegi memana mesti bawak.. sblm hubby antar diaorg aku sempat peluk cium the two Ads dulu sambil bg pesanan terakhir.. kami berpelukan.. yelah.. mana la tau kan kot umur aku tak panjang.. masa tu aku mmg da menangis da la.. huhu.. sementara hubby antar the two ADs, aku call spital lagi skali.. kali banyak tnya la pulak.. dah take warm bath ke blom.. da amik paracetemol ke blom.. da massage ke blom.. aku jwb sudah je sume nye.. padahal tak pon.. ehehe.. dlm masa call tu pon contraction tu datang ag.. cam da less 5 min je.. siap hold on bg contraction tu let go then sambung discuss.. akhirnya, die kata datang je jessop wing.. huh lega..

perjalanan yg dekat tu aku rasa agak jauh sebab time tu kul 5 lbh tgh jam.. org balik kerja.. seb baik tak la jam teruk cam mesia tu.. cuma bnyak traffic light.. aku tak lepas2 baca selawat syifa dan ayat kursi.. moga mudah semuanya.. dalam kereta tu aku da tak senang duduk .. macam2 perasaan ada.. siap pejam mata dengan harapan bila bukak mata da sampai depan jessop wing tu.. huhu.. akhirnya sampai jugak.. bila tgh tade contaction tu aku jln cepat2 masuk main entrance tu.. bila dtg contaraction aku mmg da tak ble begerak da.. rasa nak teran je kali ni.. masuk dlam bilik triage tu aku tgk ada 2 couple tgh tunggu.. waduh.. lambat lagi ke midwife ni nak entertain aku.. aku mmg tak boleh nak duduk lagi cepat2 aku tarik hubby suruh berdiri sama.. aku dah tekup muka kat bahu die dan nangis jugak la.. seb baik midwife tu cepat tanya aku what do you feel.. aku akap je 'I feel i want to push..!' cepat midwife tu tarik wheel chair dan tarik aku pegi labour room 4. midwife tu cek bukaan aku.. wow..! it's the rite time u gonna push.. thanks god u didn'nt delivered in car.. pastu midwife yg mmg muda sangat2 tu, prepare nak sambut baby aku, just ckp u feel your body n u can push.. aku apa lagi.. eh.. sempat aku mintak air zam2 kat hubby.. minum seteguk sambil berdoa, ya Allah moga baby ini selamat dan mudah lahir seperti derasnya air sungai mengalir.. ehehe.. petua yg kak nita bagi.. bila contraction datang aku pun push.. midwife nmpak yg air ketuban aku da hijau gaknya.. baby da poo poo kat dlm tu.. so die terpaksa pecahkan ketuban aku.. tp dalam hati.. senang sket aku nak push.. midwife tu terus bg semangat.. 'keep going.. keep going..' (rupanya hubby aku nak tergelak time ni.. die teringat cerita nemo yg si dowry tu bg semangat kat ikan2 dalam pukat tu.. klau korang tgk nemo sceen yg dah nak last2 tu.. huhu.. sempat die pikir gitu time aku tgh berjuang tu..) kira yg aku ingat.. kepala baby dah kuar separuh.. tp contraction aku da abih time tu.. so tersekat kejap.. woo.. perit tu.. midwife tu mmg tak sentuh pon ag baby tu.. die keep bg semangat.. bila contaraction dtg aku push lagi sampai keluar the whole head.. tp bahu tak lepas lagi.. huu.. midwife kat sini tak kan tarik.. die suruh tgu contraction n kita yg push.. sbb nak bg betul2 natural n tak mo koyak.. ehehe.. akhirnya.. the 3rd AD selamat dilahirkan.. Syukur Alhamdulillah.. selamat akhirnya.. placenta pon selamat kuar.. aku risau gak sbb aku ada sejarah masa 1st AD secebis placenta aku tertinggal.. dan syukur sekali lagi no stiches kali ni.. weeee.. lega kau.. kalau tak sakit tu nak menahan kena jahit..

baby da kuar tu strait away die letak atas my tummy.. nak menitik air mata.. its baby girl.. after tali pusat di potong.. midwife tu biarkan kami bersendirian ngan baby.. midwife tu siap serve kan aku white toast n warm milk.. so sweet.. sebab aku lapor.. huhu.. setelah baby ku diazan dan diiqamatkan.. aku pon give her the 1st breastfeed.. rest kejap dan aku take warm bath after selesai semua urusan kat situ aku pon naik wad dlm kul 10 lbh.. alhamdulillah... bermula lah our new episode with new 3rd AD.. Aleeya Deena - 11/12/2009 - 18.59pm - 2.8kg - Jessop Wing, Sheffield.

8 comments:

schoepentoeter said...

Cangratulation Ruhil n Bukh..
tak tau plak aku yg ko ngandung lagi.

naza said...

Ruhil, congrats..bagus jugak ko tulih kt sini..len kali blh baca2 as memory..oowhh I'm so wanting another baby!!a gal hopefully..Pray for me..kalau ade rezeki di UK adelah..if not kt msia pun takpe..

RuHiL said...

ehehe tu la bob.. anak 3 da aku ni.. ko bila langsung nye..?

insyaAllah sab.. keep try n pray.. aku doakan.. klau rezeki kat uk mana tau makin smooth study.. slalu kan rezeki baby.. hihi.. nnt aku turun london ble bwk baby jumpa korang.. bg aura.. eheh..

~ yus ~ said...

Ruhil, congrats for the new baby. Another Aleeya muncul..hehe, ejaan jer lain, sebutan leih kurang kan..hihi.

Teringat masa lahirkan Alia dulu, di Jessop Wing gak, sampai jer hospital, mmg rasa dah nak push, 12.15malam sampai, 12.30 dah kuar, dalam kelam kabut tu, masuk labour room tak sampai beberapa minit, kuar dia...hehe.

Tapi masa Abid, sama gak mcm Ruhil, dah dtg kena balik semula, esoknya baru datang balik...hehe

Best juga kan bersalin di Jessop Wing, kak yus pun masa Abid, sebelum bersalin dah dpt makan, lepas kuar jer Abid, dapat makan lagi dalam tu. Midwife tu dah buatkan, boleh tgk tv lagi sementara tunggu masuk wad....

RuHiL said...

ehehe.. tu la kak yus.. ag sorang aleeya.. sama je alia.. saje eja bg pnjg sikit.. bg jenuh nak isi borang.. ekeke..

mmg best la bersalin kat jessop wing tu kan.. mmg 1st class la.. da la free..

ainoriza said...

ruhil... congrats again!
sab: aku pun nak jugak baby girl..duk tgk baju maternity kat united clr bennetton lawa2... huuhuh rasa nk pregnant lagi..

Idayu said...

salam...wah ruhil dh slamat dh yea...congrates!!! x terkejo ler mcm nih hu3x.taking care ummi n baby

anon suria said...

semakin lama baca pengalaman orang beranak makin tak sabar nak dapat baby ..tapi takuttttttt! tak pernah normal. hope kali ni dapat normal. nak rasa sakit contraction tu. (p/s;tq for the tips of selusuh.InsyaAllah cuba buat sndri).