Thursday 7 July 2016

MOIST CHOCOLATE CAKE




aku mmg dari dulu suka makan moist chocolate cake.. dok uk ni baru try nak wat sendiri.. ada la 2-3 resepi aku cuba.. tapi yang ni paling aku suka.. dah 2 kali wat.. hasil nye.. yummy..! resepi ni aku ngecek kat Suria darnall.. ari tu aku rasa time open house die.. sedaaap..! resepi kat bawah ni camna aku wat.. resepi asal suria bagi tu ada letak ovellette n vanilla.. aku tak letak pon.. sbb suria pon tak letak.. eheh.. pastu guna minyak jagung.. tp aku guna minyak sayur je.. btw terima kaseh bebanyak su.. menjadi tau resepi ni..!

Bahan2:
4 biji telur (resepi asal guna 3 biji je.. aku saja test wat 4.. sedap gak.. eheh)
1 cwn minyak sayur
1/2 cwn susu segar (resepi asal susu cair)
2 cwn tepung gandum
2 cwn gula
3/4 cwn serbuk koko
1½ sudu kecil sodium bikarbonat (rata)
1½ sudu kecil baking powder (rata)
1 cwn air panas

cara2:
1. pukul telur + minyak sayur + susu segar
aku pukul guna senduk kayu je.. just nak bagi rata bukan bagi kembang berbuih tu..

2. masukkan tepung gandum + gula + serbuk koko + sodium bikarbonat + baking powder
kacau guna senduk kayu…jgn putar pakai mixer

3. Masukkan air panas mendidih dan gaul rata

4. grease kan loyang or letak kertas minyak kat loyang tu. Bakar pada suhu 180-200 or gas mark oven no 5 (ikut la oven menmasing) selama 50 – 1 jam atau sehingga masak

Wednesday 6 July 2016

Fudge Brownies




Fudge brownies nyekodeng kat fotopages kak Rinnchan.. aku suka resepi brownies ni.. senang n sedap.. anak2 pon suka makan.. cume kali ni aku ter overbake.. agak peroi jdnya.. da la kacang badam yg aku bubuh tu besar2.. kes nak cpt.. ketuk2 sikit je.. mesti korang kata apsal tak bubuh je almond crushed yg dah siap jual tu.. eheh.. sbb itu je yg ada dlm kabinet aku tu.. aku buh dlm plastik pastu ketuk pakai lesung je tadi.. sblh ag dukung aleeya tu yg nak cpt tu.. lenguh weyh..! okies tu resepi nya.. ada esen vanila.. tp aku tak letak.. tade pon dlm simpanan.. gula tu aku kurangkan dari resepi asal.. eheh.. saje tak mo manis2 sgt.. kunun lah kan.. ;)



Bahan2:
250g butter
1 cwn serbuk koko
1 1/2 ke 2 cwn gula (ikut tahap kemanisan masing2.. asalnya 1 3/4 cwn..)
4 biji telur
1 1/3 cwn tepung gandum
1 st baking powder
1/2 st garam
1 cwn kekacang (badam, gajus,hazel or seumpama dengannya)
coklat cip (sepeket kecik)


Cara2:
1. Cairkan butter
2. Gaulkan serbuk koko dgn butter sebati.. guna senduk je..
3. Masukkan gula dan kacau lagi..
4. masukkan telur.. kacau sebati lagi..
5. Masukkan tepung sikit demi sedikit beserta baking powder dan garam..
6. Akhir sekali masukkan coklat cip dan kekacang gaul rata..
Masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar suhu 175 celcius mengikut oven masing2 dalam 30min - 40min..